De ce ouăle nu trebuie spălate. Sfaturi pentru păstrare și consum

Este Săptămâna Mare și se apropie momentul când ouăle vor fi, probabil, cel mai consumat aliment, în orice caz, nelipsit de pe mesele românilor. Cererea de ouă a crescut simțitor o dată cu apropierea Paștelui, iar producătorii abia mai fac față comenzilor. Specialiștii avertizează însă că trebuie să fim atenți când cumpărăm ouă, dar și după aceea, când ajungem cu ele acasă. Oul este un aliment sensibil și perisabil, ce poate provoca îmbolnăviri grave, potrivit digi24.ro.

Profesor dr. Tudor Rareș Olariu, șeful disciplinei Parazitologie din cadrul UMF „Victor Babeș”  din Timișoara, a oferit la Digi24 câteva sfaturi, subliniind că este bine ca în cazul ouălor destinate consumului să fie luate măsuri sporite de precauție.

În primul rând, este bine să fie cumpărate din surse autorizate, din magazine unde acestea sunt ținute în frigider. Când cumpărăm ouă, e bine să verificăm dacă nu au crăpături și dacă sunt curate. În mod normal, toate ouăle care există în comerț trebuie să fie curate.

Odată aduse acasă, ouăle nu trebuie să fie menținute la temperatura camerei mai mult de două ore. Dacă în cameră sunt cumva mai mult de 30 de grade, în special vara, mai mult de o oră nu trebuie să rămână la temperatura camerei. Cel mai bine ar fi să fie introduse imediat în frigider, pentru că în perioadele când stau la căldură se pot dezvolta microbi ce provoacă toxiinfecții alimentare. E bine să fie menținute și păstrate în cartonul în care au fost achiziționate.

Foarte important, NU se recomandă ca ouăle să fie spălate, pentru că, spune profesorul Olariu, în momentul în care speli oul, se creează o poartă de intrare prin coajă a microbilor și se întârzie consumul. Prin spălare, se creează pori și există astfel o sursă de contaminare din exterior.

Evident, recomandarea este ca ouăle să fie consumate prin prelucrare termică, la temperaturi înalte, la o temperatură de fierbere sau în orice caz de peste 70 de grade.

Când se pune problema ieșirii în aer liber, la un picnic, întotdeauna ouăle trebuie să fie transportate la rece. Dacă sunt ouă fierte, preparate, trebuie introduse într-o ladă frigorifică și în acest fel să fie transportate în vederea consumului, care însă nu trebuie să întârzie.

Carnea trebuie prelucrată ultima în bucătărie

Pe de altă parte, nici carnea n-ar trebui spălată, pentru că dacă este contaminată cu bacterii, nu facem decât să le transmitem mai departe. Când ne referim la ouă, la carne, sunt produse care pot în mod indirect să transmită microbi. Dacă manipulăm carnea în mod neprotejat – spre exemplu, tăiem cu un cuțit o bucată de carne, pe acel cuțit pot să rămână bacterii, iar prin manipulare, bacteriile respective pot ajunge în mâncare, a explicat profesorul Tudor Rareș Olariu.

Totul trebuie făcut separat, există o anumită secvență în care trebuie să fie prelucrate alimentele, iar carnea, de pildă, trebuie să rămână întotdeauna la urmă, tocmai pentru a preveni contaminările. Spălarea pe mâini este, de asemenea, foarte importantă.

E bine să avem în vedere și modul în care se consumă carnea. Trichineloza este o afecțiune parazitară care apare în astfel de perioade, de Paște sau de Crăciun, și nu se recomandă a se cumpăra carne de porc, de exemplu, din alte surse decât cele autorizate, a încheiat profesorul Olariu.

sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

algabeth

Cum s-ar putea schimba radical ”fața” unui oraș cu un element...

Spațiile urbane pot fi transformate radical prin folosirea unui element pe cât de durabil, pe atât de estetic: piatra naturală. Vezi la finalul articolului cum...
tratamente stropire coral

Coral Impex anunță acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare în...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă efectuarea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combatere...

Coral Impex anunță efectuarea de tratamente fitosanitare în Brașov

SC CORAL IMPEX SRL, IN CALITATE DE PRESTATOR DE SERVICII DE DERATIZARE, DEZINSECTIE, DEZINFECTIE, IN BAZA CONTRACTULUI DE PRESTARI SERVICII NR. 207/94518/29.06.2023 INCHEIAT CU...

Acțiuni de dezinsecție pentru combaterea capușelor anunțate de Coral Impex în...

Societatea Coral Impex anunță începerea unor acțiuni de dezinsecție, în perioada următoare, pe domeniul public din Brașov. Potrivit societății, acestea se vor desfășura în perioada...
stona

De ce merită să investești în decorarea locuinței cu piatră naturală....

Într-o lume în care sustenabilitatea și durabilitatea devin criterii esențiale în alegerile noastre cotidiene, piatra naturală se distinge ca o opțiune preferată pentru amenajări...
Angajat SC Coral Impex SRL efectuează tratamente fitosanitare

Tratamente fitosanitare la arbori, în Brașov, în perioada următoare. Anunțul Coral...

Societatea Coral Impex anunță că, în perioada 28-29 martie, vor fi efectuate tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori în municipiul Brașov „În...
angajat SC Coral Impex SRL deratizare Brasov

Încep acțiunile de deratizare în Brașov. Anunțul Coral Impex

Societatea Coral Impex anunță demararea acțiunilor de deratizare pe domeniul public și privat din municipiul Brașov. Acestea vor avea loc în perioada 20-29 martie,...
coral-impex

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Societatea Coral Impex anunță efectuarea unor tratamente fitosanitare la arbori pentru combaterea bolilor și dăunătorilor care vor avea loc în perioada următoare, în Brașov. Acțiunea...