compass bilboard.jpg

WhatsApp_Image_2019-04-25_at_09.40.11_1_2ae49.jpeg

Salvatorii montani atrag atenția asupra pericolului ridicat al mușcăturilor de viperă, la care se expun turiștii, în această perioadă a anului. Ei spun că zonele cu cel mai ridicat pericol sunt zonele montane joase, stâncoase și însorite, unde zăpada e deja topită.

 

Statisticile atacurilor de viperă vorbesc despre faptul că trei sferturi dintre cazuri apar din cauza turiștilor care nu sunt prudenți sau chiar ating intenționat viperele. Așa că măsurile de siguranță sunt legate de folosirea, în drumeție, a unui băț lung, pentru cercetarea vegetației dese, evitarea contactului cu viperele și purtarea unor pantaloni largi, care acoperă în totalitate piciorul. "Șerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur", se arată într-un comunicat distribuit pe Facebook de Formația Salvamont Săcele.

Semnele mușcăturii de viperă sunt durerea puternică, umflarea zonei afectate, uneori alterarea stării de conștiență, senzația de vomă, amețeala, respirația dificilă și transpirația excesivă. Marca mușcăturii de viperă este legată de două înțepături mici, la distanța de un centimetru, una de alta. Dacă mușcătura a survenit și apar aceste semne, două sunt lucrurile foarte importante: victima să nu se agite, pentru că în acest fel favorizează extinderea veninului în organism, prin sânge și, în plus, să sune la 112. Victima trebuie să ajungă în cel mai acurt timp la o unitate de primire a urgențelor, care are pe stoc ser antiviperin. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

 

"Izolaţi termic victima, dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi , dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv, nu garou, deasupra muşcăturii către inimă şi administraţi-i victimei o aspirină. Nu se trage veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate", se arată în comunicatul Salvamont. 

 

Dispozitivul pentru aspirat venin costă între 100 și 150 de lei și se găsește în magazinele pentru articole de munte.

sursa foto: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

Contactează Redacția Observatorulbv.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook