Avertisment de călătorie al MAE pentru românii care pleacă în vacanță în Grecia

Începând de la 1 iulie Grecia a impus mai multe condiții pentru turiști, inclusiv pentru cei din România: formular online și testare aleatorie anti-covid. În plus, a rămas un singur punct de trecere al frontierei pe cale rutieră, iar cozile formate sunt uriașe.

Comunicatul MAE:

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Elenă că,  începând cu data de 1 iulie 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată  fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară.

După completare, solicitanții vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr. Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor) și de distanțare socială.

Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19, situație în care, persoana testată trebuie să aștepte, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, rezultatul testului.  Refuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro.

ATENȚIE! În baza deciziei autorităților elene, în perioada 1-15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul Republicii Elene în scop turistic este permis doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) –  Promachonas (Republica Elena).

La intrarea în Republica Elenă străinii sunt obligați să prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit.

Testările se fac aleatoriu, persoana supusă testului fiind obligată să aștepte 24 de ore la adresa declarată în formular, rezultatul testului.

De asemenea, menționăm faptul că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, funcție de numărul de numărul de noi cazuri de Covid – 19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

PE CALE AERIANĂ:

  • Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Atena și Salonic.
  • Conform recomandărilor UE cu privire la interzicerea călătoriilor neesențiale din statele terțe, sunt în continuare interzise zborurile dinspre Marea Britanie și Turcia.
  • Sunt acceptate cursele aeriene din statele membre UE, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.
  • Din Albania și Macedonia de Nord sunt permise doar călătoriile esențiale.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Atena:

  • Pasagerii sosiți cu zboruri de pe aeroporturi de origine care NU se află pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau care NU provin din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord pot fi supuși în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinația finală, unde vor aștepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile. România intră în această categorie.
  • Pasagerii care sosesc cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord vor fi testați în mod obligatoriu la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Atena). Dacă rezultatul testului este negativ, pasagerii se pot deplasa către destinația finală. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul este plasat în carantină timp de 14 zile.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Salonic:

  • Toți pasagerii vor fi testați la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte, fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Salonic), până la obținerea rezultatului testului, după care se aplică procedura menționată anterior.

PE CALE RUTIERĂ:

ATENȚIE! În baza deciziei autorităților elene, în perioada 1-15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop turistic se face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) –  Promachonas (Republica Elena).

La intrarea in Republica Elena strainii sunt obligati sa prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit.

Testarile se fac aleatoriu, persoana supusa testului fiind obligata sa astepte 24 de ore la adresa declarată în formular, rezultatul testului.

De asemenea, dat fiind faptul că, în această perioadă, ruta Bulgaria-Grecia este singura cale rutieră de acces către destinațiile turistice din Republica Elenă, este posibilă creșterea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei bulgaro – elene.

Sunt închise punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Albania, Macedonia de Nord și Turcia, fiind permis accesul numai pentru servicii de transport mărfuri.

PE CALE MARITIMĂ:

  • Se menține măsura interzicerii acostării navelor care sosesc din străinătate în porturile grecești.
  • Andocarea/acostarea iahturilor de agrement este permisă doar cu echipajul de la bord.

MĂSURI APLICABILE ÎNCEPÂND CU 1 IULIE:

PE CALE AERIANĂ:

  • Zborurile internaționale sunt permise pe toate aeroporturile din Grecia.
  • Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.

PE CALE MARITIMĂ:

  • Va fi permis accesul tuturor tipurilor de nave de transport, inclusiv pasageri.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

  • Sunt exceptate de la interdicțiile de mai sus, aeronavele care transportă mărfuri/poștă, fără pasageri, sau zborurile aflate în misiuni umanitare.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

  • Începând cu data de 1 iulie, oricare dintre vizitatorii/pasagerii care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Grecia pot fi supuși unor teste aleatorii la sosire. După ce a fost testat, pasagerul este liber să se deplaseze la destinația finală, unde va aștepta rezultatul testului.
  • În cazul unui rezultat pozitiv, aceștia vor fi contactați de către autoritățile elene și plasați în carantină pentru 14 zile, costurile fiind suportate de către statul grec.
  • Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Greciei le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe website-ul Visit Greece (http://www.visitgreece.gr ). Totodată, va fi disponibilă, în mod gratuit, aplicația “Visit Greece”, care va putea fi descărcată înainte sau la sosirea în Grecia.
  • Vizitatorii ar trebui să completeze (de preferat înaintea călătoriei) un formular Passenger Load Factor / PLF, cu datele de contact din Grecia. Acest formular va putea fi găsit, în format electronic în aplicația „Visit Greece” sau poate fi furnizat de către membrii echipajului în timpul zborului.

Autoritățile elene își rezervă dreptul de a modifica oricând condițiile și măsurile descrise mai sus, în funcție de circumstanțe și de evoluțiile epidemiologice. Aceste măsuri vor fi aplicate în baza recomandărilor unei comisii de specialiști din cadrul Comitetului pentru Boli Infecțioase care evaluează periodic datele epidemiologice și recomandă modificări ale regimului actual de restricții.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Facilitățile modulare și unitățile sanitare de pe insule vor funcționa neîntrerupt, personalul medical fiind sprijinit de ONG-uri și voluntari antrenați pentru oferirea de prim-ajutor persoanelor infectate cu COVID-19.

  • Au fost deschise plajele organizate, cu respectarea măsurilor de distanțare socială, iar protecția civilă, poliția locală și municipală colaborează cu primăriile și cu mediul de afaceri pentru a-i sfătui pe turiști și pe angajații din sectorul turistic asupra măsurilor de igienă, protecție și distanțare.
  • Au fost reluate pelerinajele la mănăstiri (inclusiv Muntele Athos).
  • Sunt operabile cursele interne de feribot, între insule și Grecia continentală.
  • Au fost anulate măsurile de restricționare a circulației în afara locuințelor, iar de la 15 mai și interdicția deplasării între județe.
  • Parcurile publice, grădinile, siturile arheologice, grădinile zoologice au fost deschise începând cu data de 18 mai.
  • De asemenea, începând cu data de 11 mai s-au deschis toate magazinele și unitățile comerciale, iar începând cu 1 iunie restaurantele, cafenelele, inclusiv cele din pensiuni și alte astfel de facilități, dar numai cu asigurarea spațiilor de servit în aer liber, asigurarea unei distanțe de 2 m între mese, respectiv a prezenței a maxim 4 persoane la o masă.
  • Pentru semnalările/informațiile referitoare la COVID-19, este instituit un număr de urgență (1135), operațional 24/24 ore, precum și o hartă interactivă cu informații actualizate: https://coronavirus.pineza.eu/ .

Ghidul lucrătorului român în Grecia poate fi accesat aici: http://atena.mae.ro/local-news/1224

​Date de contact ale misiunilor României în Grecia – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

Angajat SC Coral Impex SRL efectuează tratamente fitosanitare

Tratamente fitosanitare la arbori, în Brașov, în perioada următoare. Anunțul Coral...

Societatea Coral Impex anunță că, în perioada 28-29 martie, vor fi efectuate tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori în municipiul Brașov „În...
angajat SC Coral Impex SRL deratizare Brasov

Încep acțiunile de deratizare în Brașov. Anunțul Coral Impex

Societatea Coral Impex anunță demararea acțiunilor de deratizare pe domeniul public și privat din municipiul Brașov. Acestea vor avea loc în perioada 20-29 martie,...
coral-impex

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Societatea Coral Impex anunță efectuarea unor tratamente fitosanitare la arbori pentru combaterea bolilor și dăunătorilor care vor avea loc în perioada următoare, în Brașov. Acțiunea...

La Cocoș deschide al patrulea supermarket, în Brașov

Supermarket La Cocoș, lanțul de magazine născut la Ploiești, se extinde și va deschide al patrulea magazin în Brașov. Anul trecut, supermarket La Cocoș...
algabeth

Piatra Naturală: Fundamentul Sustenabilității în Construcții

Într-o lume aflată în continuă căutare de soluții durabile, piatra naturală se reafirmă ca fiind nu doar cel mai vechi, dar și unul dintre...
parccuri noi brasov

Două noi parcuri vor fi amenajate în Brașov

Primarul Allen Coliban va prezenta Consiliului Local indicatorii tehnico-economici pentru parcurile de pe strada Lânii și Cetățuie Unul dintre obiectivele Municipalității este acela de a...
sala de operatii

Spitalul Judeţean Brașov efectuează doar operaţii de urgenţă în următoarea săptămână

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov nu se vor mai efectua intervenţii chirurgicale timp de o săptămână, decât în caz de urgenţe,...
elevi scoala

Brașov: Din acest an, elevii din unitățile de învățământ în care...

La ultima procedură de închiriere a unui spațiu pentru relocarea temporară a activității școlare, primăria a primit două oferte, dintre care una a fost...