WhatsApp_Image_2019-05-13_at_16.34.23_c7cd4.jpeg

  • Gropile de la trecerile la nivelul cu calea ferată, de pe drumurile din județul Brașov, pun în pericol viețile conducătorilor auto

  • Problema este o investiție realizată în urmă cu 10 ani

  • Autoritățile din subordinea Ministerului Transporturilor, condus de Răzvan Cuc, își pasează responsabilitatea

Șoferii se plâng de craterele de pe DN 1, între Brașov și Sibiu, și fac apel la ceilalți conducători să reducă viteza în anumite zone, ca să nu sfârșească tragic. Probleme sunt și pe DJ 105, tranzitat și de militarii de la baza din Cincu, unde vin regulat cadre din toată Europa, pentru exerciții ale NATO. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Imediat după ce șoferii au sesizat pe rețelele de socializare dezastrul de pe DN 1, la trecerea la nivel cu calea ferată, angajații Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov au plombat, luni, craterele de pe raza localității Ucea de Jos. Însă, reprezentanții instituției spun că modernizarea drumului cade în sarcina CFR, dar vor continua să peticească până când problema va fi rezolvată. 

„Noi tot întreținem cu mixtură stocabilă, dar nu prea rezistă; cum se mișcă toate dalele, o aruncă afară. S-a pus și astăzi și săptămâna trecută. Cel puțin o dată pe săptămână, băieții noștri trec pe acolo și cârpesc ce pot să cârpească. În final, CFR-ul trebuie să își rezole problemele administrative și să remedieze”, ne-a declarat Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov. 

De cealaltă parte, reprezentanții CFR spun că CNAIR nu le-a predat drumul după ultima modernizare, deși au trecut 10 ani de atunci, și nu au de gând să îl ia în starea deplorabilă de acum.

„Problema este în felul următor: dânșii au modernizat trecerea la nivel respectivă și trebuia să ne-o predea nouă; lucru pe care nu l-au făcut nici în ziua de astăzi, deși au trecut 10 ani. Ei trebuie să ne predea investiția respectivă. Acum, ca să preiei o ruină, o lucrare de proastă calitate... cine va face treaba asta? Pune-o la punct, predă-o și de acolo încolo ne ocupăm de ea, sigur”, spune Ioan Pintea, directorul CFR Infrastructură Brașov.

Trecerile la nivelul cu calea ferată au fost abandonate și pe Drumul Județean 105, între localitățile Voila și Cincu, utilizat și de sutele de militari de la Centrul de Instruire Întrunită „Getica”, nu doar de civili. Aflate într-o stare avansată de degradare de mai mulți ani, acestea ar urma să fie reparate.

Cel puțin așa promite Ioan Pintea: „Este programată o reparație acolo, cred că în vară, prin august - septembrie se va petrece. Nu este o modernizare, este o înlocuire a dalelor respective. Nu va fi modernizat cu dale de tip elastic, ci vor fi înlocuite toate cele de beton cu unele noi”.

În timp ce autoritățile „aruncă mâța” dintr-o curte în alta, șoferii trebuie să se înarmeze cu răbdare și să pună bani deoparte pentru reparații. În paralel, drumarii brașoveni vor continua să peticească drumurile la trecerile la nivelul cu calea ferată din pe banii contribuabililor.

foto gropi: Info Trafic Brașov / foto plombări: DRDP Brașov

gropi_24675.jpg

WhatsApp_Image_2019-05-13_at_13.11.55_db4ab.jpeg

Despre autor
Author: Liviu Ardelean
Prezent în presă din 2007, moderator radio în Cluj-Napoca și Făgăraș. Scrie și prezintă știri de trei ani. Dependent de oameni, îndrăgostit de "teren".