compass bilboard.jpg

gaze-696x464-1-696x464_f4e24.jpg

Încă de acum câteva luni, consumatorii au fost supuși unui val de ofertare, jucătorii de pe piața de furnizare a gazelor încercând să își racoleze clienții.

Cele mai multe dintre oferte erau de tipul ”menținem prețul gazelor”, însă premierul Orban avertizase că este o mare ”măgărie”, întrucât prețul gazelor ar trebui să scadă în prima fază, așa că promisiunea de menținere a prețului este un tertip lipsit de fair play în fața clienților.

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Digi24 că populația ar trebui să plătească facturi cu 15-20%  mai mici:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă. Ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici.

Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere.”

Piaţa gazelor din România este oficial liberalizată, începând de miercuri, 1 iulie, ceea ce ar trebui să ducă la creşterea concurenţei şi la scăderea preţurilor, însă consumatorii casnici nu simt deocamdată aceste beneficii, pentru că preţurile din ofertele marilor furnizori rămân aceleaşi ca până acum.

Orice consumator de gaze avea posibilitatea, teoretic, de a-şi schimba furnizorul şi de a trece în piaţa liberă încă din 2007. Foarte puţini au făcut-o, întrucât până acum exista încă preţul reglementat, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) la nivel minim.

Liberalizarea înseamnă că ANRE nu mai fixează preţul de vânzare a gazelor către consumatorii casnici, iar aceştia ar trebui să cerceteze piaţa şi să aleagă cel mai bun preţ.

Revenim cu noi articole despre modul în care vă puteți informa corect și cum să alegeți ofertele avantajoase, care nu ascund capcane.